Има вероятност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията

...
Има вероятност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията
Коментари Харесай

Ако искате да успеете, не бъдете прекалени оптимисти

" Има възможност да се поддадете на  изкушението да замените бъркотията на всекидневието с мира и спокойствието. Това, несъмнено, ще породи обвързаност към спокойствието, а като всеки тип обвързаност, и тази води до разочарования и пречи на развиването и трупането на мъдрост ” – Джон Кабат-Зинн, професор по медицина в University of Massachusetts Medical School, от бестселъра Wherever You Go, There You Are.

Но какво се получава от комбинацията сред положителна логика на психиката и водачество, учредено на мощните ни страни? Заблудени хора, които в никакъв случай няма да отключат и парченце от цялостния си капацитет. А в случай че по някаква случайност са бизнесмени, има огромна възможност да " паднат по очи " и да завлекат и бизнеса си със себе си.

Истината е, че всяка волност, която ви учи да се фокусирате единствено върху един аспект от действителността и да игнорирате другите, може да бъде разрушителна. Във всяко едно нещо има натурален баланс: живот и гибел, положително и зло, благополучие и горест, наслаждение и болежка. Самата концепция да се концентрирате върху позитивните страни, игнорирайки негативните, освен води до цялостна илюзия, само че и до бедствия.

Нека ви опиша две истории, с цел да ви дам образец за това как оправянето с действителността по допустимо най-открития и натурален метод, подсигурява триумф и благополучие, до момента в който едностранчиво оптимистичния взор върху нещата може да съсипе кариерата и компанията ви.

За никого не е загадка, че Стив Джобс е бил изпъден от  Apple  през 1984 година, тъй като управническият му жанр станал прекомерно отровен за компанията. Много по-късно той осъзнал, че уволнението му от компанията, за чието основаване оказал помощ, било най-хубавото нещо, което можело да му се случи.  Той го нарекъл „ горчивото лекарство ”, от което „ пациентът имал потребност ”.

Уволнението му го предиздвикало да се огледа в огледалото и да прозре истината – той не бил никакъв водач и не можел да доближи цялостния си капацитет като подобен. И когато обърнал внимание на проблемите, които го спъвали, резултатите били основаването на  NeXT  и  Pixar , завръщането му в  Apple  и най-великият преломен миг в корпоративната история, която построила най-ценната компания на света.

Освен това срещнал любовта на живота си.

Лесно е да не забележите очевадното - не само  Apple  се забила в стената и обезверено се нуждаела от смяна. Същото се отнасяло и за Стив Джобс. Съществувала неразривна връзка сред двамата.

Освен това е елементарно да не забележите проницателността на Джобс, когато осъзнал, че нито един от по-нататъшните му триумфи нямало да се трансформира в действителност, в случай че не се бил срещнал лице в лице с действителността. Този тип самоанализ е вероятен единствено за човек, който е претърпял радикална смяна в резултат на някакво житейско разтърсване.

Не че се съпоставям с Джобс, само че истината е, че и върху моята глава са падали няколко такива тухли. Уволнявали са ме повече от един път, изгубих жена си скоро след сватбата. Но и в двата случая се погледнах в огледалото, сблъсках се пред отражението си, направих промени и се изправих по-силен от всеки път.

Ако просто се бях опитал да запазя оптимизма си, да се вгледам в мощните си страни и да потърся лъч в края на тунела, в никакъв случай нямаше да схвана, че съм сгрешил и нямаше да стана по-добър човек, брачен партньор и водач. Никога нямаше да реализира толкоз доста в професионален проект, нито щях да върна жена си (наскоро празнувахме 25-тата си годишнина).

Само в случай че тези две истории на триумфа бяха нормата… Познавам дузина основни изпълнителни шефове, създатели и притежатели на бизнеси, които по този начин и не направиха тази стъпка, единствено с цел да не накърнят личното си его. Вместо това те избраха да се концентрират върху позитивните неща от живота и живяха в илюзия, вследствие на което не съумяха да опознаят себе си, самовзривиха се и повлякоха и фирмите си към дъното.

Не единствено че никой от нас не е съвършен, само че и всички имаме съществени проблеми, които ни пречат да достигнем цялостния си капацитет. Освен това животът е цялостен с провокации и клопки. Това се отнася както за професионалния, по този начин и за персоналния ни живот. Ако сте бизнесмен, животът на компанията ви е отражение на вашия личен.

Житейският ви път може да е изпълнен с падения и възходи, само че едно е несъмнено – в случай че се пробвате да филтрирате съзнанието си, да бягате от отрицателните мисли и да смятате, че слабостите, които ви пречат, не съществуват, в никакъв случай няма да се справите с трудностите и да достигнете до идната фаза от персоналното и професионалното си развиване. Нито пък бизнесът ви.

Стив Тобак, ръководещ съучастник в Invisor Consulting, за Entrepreneur.com.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР